Leketid

Etter høstferien 2015 startet vi det “hemmelige” prosjektet En ren hverdag. I prosjektet har elevene utarbeidet ideer og produkter som skal hindre forsøpling og holde det rent rundt oss. Prosjektet har flere faser, og i den første uken var det markedsundersøkelser for økonomielevene i Markedsføring og ledelse, deretter startet elevene idéutvikling i Entrepenørskap og bedriftsutvikling.

I mellomtiden hadde vi litt fri fra prosjektet i Teknologi- og forskningslære. En glimrende mulighet til å teste ut et konsept vi foreløpig kaller

Leketid

Konseptet er slik: laboratoriet er åpent, lærer er tilgjengelig og kan veilede. Men elevene kan gjøre akkurat hva de vil.

Tanken er å la elevene utforske sine egne interesser, uten noen forpliktelser eller krav utenfra. Elevsentrert læring om du vil.

Kanskje eleven har lyst til å lære å lodde? Eller kanskje utforske bruk av ulike sensorer med Arduino? Lage en LED-kube? Eller tegne i AutoCAD? Lage Eiffeltårnet med loddetinn? Modifisere RC-bilen din? Bare prate? Spille dataspill? Lese til matteprøven?

Ja, noen valgte også å lese til en prøve, til tross for at de har adgang til et skaperverksted fullt av morsomme ting. Men, det fikk de gjøre, det er hele konseptet, ingen krav eller formaninger fra lærers side. Leketid er et forsøk på å signalisere at elevene skal slippe seg litt fri mentalt.

Så hva skjedde?

Å slippe elevene løs på denne måten er et ganske spennende eksperiment. Elevene syntes tydelig det var et gøy konsept. Og i de par sesjonene vi har hatt foreløpig har de gjort mange forskjellige ting, faktisk de fleste av forslagene over, med unntak av RC-bil.

Sesjonene preges av høy entusiasme i begynnelsen, dyp konsentrasjon, og til slutt prat. Ca. 90 min ser foreløpig ut til å være en fin tidsramme. Det er passe tid til at elevene kommer igang med det de vil, får nok tid til konsentrasjon og til å komme et stykke på vei. Samtidig, etter 90 min virket våre elever mette og klare for andre ting.

Hvorfor gjør vi dette?

Dette er et eksperiment. Vi ønsker å se hva som skjer når elevene får full frihet i skoletiden til å gjøre det de har lyst til, når de har tilgang til skaperverksted, gaminglab og lærer. Vi forventet, og har også observert at det skjer mye læring i leketiden. Mange elever hadde lyst til å prøve å lodde, mange hadde lyst til å lære AutoCAD. Vi er også nysgjerrig på hva slags prosjekter elevene kan finne på når de får fritt spillerom. Vi har sett et par eksempler hvor man f.eks. ønsket å lage figur i loddetinn, eller lage en lysende kube med LED.

Richard Feynman vant nobelprisen i fysikk for sitt arbeid innen kvanteelektrodynamikk[1].  De store oppdagelsene han gjorde kom ifølge Feynman når han lekte seg med fysikken, når han ikke brydde seg noe om betydningen av det han gjorde[2]. Science fiction-forfatter og professor i biokjemi Isaac Asimov, skrev noen liknende tanker om kreativitet[3]: kreativiteten har det best i uformelle omgivelser når det ikke er noen eksterne insentiver knyttet til kreativiteten, når man tør å slippe seg litt løs.

Gjennom egne erfaringer vet vi at elevene noen ganger kan få litt skylapper, spesielt når det blir snakk om vurdering. Elever blir lett fokusert på hva læreren ønsker at de skal svare eller gjøre. Men for en gangs skyld får de ikke mulighet til å lure på det, alt er opp til dem.

[1] The Nobel Prize in Physics 1965 http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1965/

[2] “Surely you’re joking, Mr. Feynman”, by Richard Feynman, Copyright 1985, pg. 157-158. https://www.physics.ohio-state.edu/~kilcup/262/feynman.html

[3] How Do People Get New Ideas?, by Isaac Asimov, MIT Technology review,  20.oktober 2014 (Asimovs essay er fra 1959) https://www.technologyreview.com/s/531911/isaac-asimov-asks-how-do-people-get-new-ideas/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s