Store forventninger til den grønne innovasjonslinjen

Jeg er veldig usikker på hva jeg vil jobbe med i fremtiden, fordi jeg er interessert i så mange forskjellige ting. Grønn innovasjon holder alle dører åpne for fremtiden, og åpner kanskje en ny dør til en jobb som ikke eksisterer enda.
Maria Bruvik (16), Nordahl Grieg vgs.

Maria Bruvik, Sara Kolsrud Ellingsen og Selma Jerad går alle tre på VG1 studiespesialiserende ved Nordahl Grieg videregående skole. Da de for en tid tilbake skulle foreta det viktige fagvalget for VG2, var interessene ulike hos de tre venninnene: Maria ønsker å studere noe innen realfag, Sara tenker seg å bli ingeniør eller arkitekt, mens Selma planlegger å jobbe innenfor ledelse og markedsføring. Men selv om fremtidsperspektivene er ulike, gløder de tre ungdommene for klimaspørsmål og behovet for å skape en grønn fremtid. Derfor ble valget enkelt når de oppdaget at Nordahl Grieg vgs tilbyr en grønn innovasjonslinje på VG2 som samler både realister (Maria og Sara) og økonomer (Selma). Som forklart i tidligere blogginnlegg (blant annet i “Grønn innovasjon 2.0“), består den grønne innovasjonslinjen av realfagselever (Fysikk + IT) og økonomielever (EBU + Markedsføring og ledelse), med felles møtepunkt i Teknologi og forskningslære. I skrivende stund har 27 elever meldt seg på til Grønn innovasjon 2.0 for skoleåret 2017/18, og Maria legger ikke skjul på at hun gleder seg: “Det kommende skoleåret ser jeg veldig frem til. Det blir spennende å se hvordan fagene fungerer sammen i linjen, da jeg har hørt masse positivt om det! Jeg håper vi får gjort mye lærerikt og kjekt sammen med andre, og dratt på utflukter relevante for fagene. Jeg har også fått høre at grønn innovasjon har mange spennende samarbeidspartnere som jeg gleder meg veldig til å møte”.

bilde-MSS
fra venstre: Sara Kolsrud Ellingsen, Selma Jerad og Maria Bruvik.

Sara kan fortelle at hun ser for seg “…et år med mange gøye og lærerike prosjekter hvor vi får jobbet på tvers av fagene og hvor vi finner en “løsning” på problemet selv”. Hennes tanker om det kommende skoleåret oppsummerer godt hva som kjennetegner den grønne innovasjonslinjen ved Nordahl Grieg vgs, nemlig tverrfaglighetprosjektbasertfremtidsrettetinnovativ.

De tre ungdommene har i flere år reflektert rundt klimaspørsmål. For Selma sin del begynte det i overgangen til tenårene: “Klimaspørsmål er noe jeg har vært interessert i en god stund nå og jeg tror jeg begynte å tenke og diskutere det med andre når jeg var rundt 12-13 år. Jeg snakket masse med pappa om hvordan verden kom til å være fremover og hvorfor det kommer til å skje”. Maria ble opptatt av klimaspørsmål noen år senere: “Det var vel i 8. klasse jeg fikk øynene opp for naturfag og klimaspørsmål. Vi hadde et prosjekt om nettopp dette som var utrolig spennende. I senere tid har jeg også fått mange venner som har vist stort engasjement for klimaspørsmål, i blant annet ungdomsorganisasjonen Natur og Ungdom”. For Sara sin del begynte interessen allerede på barneskolen: “Jeg hadde en god venninne på barneskolen som var veldig opptatt av klima og miljø. Hun hadde el-bil før det ble “inn” og hun fortalte meg om global oppvarming”.

Alle de tre ungdommene deler en felles bekymring for de globale klimaendringene som finner sted. I den forbindelse peker Selma på økt havnivå, issmelting og mulig utryddelse av isbjørn. Maria trekker videre frem ekstremvær og økte temperaturer, mens Sara har noen ord å komme med til klimafornektere: “Jeg synest at det er skremmende mange som ikke tror på global oppvarming og at de globale klimaendringene er menneskeskapte. Naturen er sårbar og den drastiske temperaturøkningen er viktig å få under kontroll”.

Om troen på at vi mennesker skal klare å løse de globale klimautfordringene er ungdommene delte. Selma og Sara er de mest optimistiske, og sistnevnte sier: “Jeg tror vi har de ressursene og den kunnskapen vi trenger for å løse de globale klimaendringene”. Men Maria er ikke like overbevist: “Jeg er usikker på om de globale klimautfordringene kan løses av mennesker, nettopp fordi de skjer så fort. Det er vanskelig å bremse ned på noe vi lever av, som for eksempel produksjonen av olje og gass, men å finne nyere og mer moderne måter å skaffe energi på blir heldigvis satset mer og mer ressurser på. Jeg tror at hvis flere engasjerer seg i kampen, kan vi komme mye nærmere målet om å løse de globale klimautfordringene”.

Leave a comment